1/4 Winnaars DDA 2018 Photo by Jeroen van der Wielen

Een transparante laadpaal die onzichtbare logica zichtbaar maakt

De Transparante Laadpaal is een antwoord op het groeiende belang van algoritmes in ons leven. Het maakt de onzichtbare logica zichtbaar door een display waarin te zien is hoe de stroom verdeeld wordt tussen de ladende elektrische auto’s.

De Transparante Laadpaal heeft een Dutch Design Award gewonnen in de categorie Product. Dat is bekend gemaakt tijdens de feestelijke Awards Night op 28 juni in de Kazerne in Eindhoven. Onze collega Thijs Turel, consultant bij Qirion was de initiator van de ontwikkeling van de transparante laadpaal. Alhoewel de award op het design heeft gewonnen, was de jury zeer onder de indruk van het inspirerende, conceptuele en baanbrekende werk van The Incredible Machine, maar meer nog van het speculatieve karakter van het onderzoek en de werkwijze. En bij de uitreiking van deze award mag de initiator niet ontbreken!

Thijs: “ Het belang van algoritmes in publieke infrastructuren groeit. Steeds meer gaan algoritmes geautomatiseerd keuzes maken. Bijvoorbeeld bij smart charging. Bij publieke infrastructuren moeten we democratisch beslissen hoe algoritmen kiezen en prioriteren. Op dit moment wordt het publieke debat over die keuzes niet gevoerd, omdat het een abstract onzichtbaar vraagstuk is. Dit komt mede doordat producten ook niet worden ontwikkeld om deze inzichten te kunnen verstrekken. Hoe kunnen we dit abstracte vraagstuk wel begrijpelijk maken? Een poging om de discussie tastbaar te maken in een fysiek object eindigde in het concept van de transparante laadpaal. Vanuit dit concept ben ik partijen bij elkaar gaan zoeken om dit verder uit te werken. Uiteindelijk hebben we samen met ElaadNL als opdrachtgever en The Incredible Machine als designer gezamenlijk het concept verder ontwikkeld tot een prototype. Mijn rol hierin? Ik maak van een maatschappelijk en abstract probleem een concrete oplossing. Ik verbind de werelden van techniek met elkaar om een interface te ontwerpen, heel gaaf!”

Het prototype van de Transparante laadpaal werd vorig jaar door burgemeester Jorritsma van Eindhoven onthuld. Initiatiefnemers ElaadNL en Alliander bekijken met de winnende ontwerpers van The Incredible Machine de mogelijkheden om de Transparante Laadpaal in een pilotproject te testen.

De transparante laadpaal

In de toekomst beslissen de algoritmen van de slimme stad wat er gebeurt met publieke middelen. Als veel elektrische auto’s opgeladen moeten worden, beslist een smart charging algoritme wanneer jouw auto geladen wordt. Het laden kan zo langer duren dan gepland. Hoe weet je bovendien dat beslissingen over voorrang eerlijk genomen worden? The Incredible Machine maakte dit in opdracht van ElaadNL en Alliander inzichtelijk: de Transparante Laadpaal laat zien hoe beschikbare energie wordt verdeeld en op basis van welke factoren. Zo kan een slimme stad openheid bieden aan haar burgers. Met het prototype demonstreren de ontwikkelaars de toegevoegde waarde van transparantie voor de gebruiker.

Hoe zou het in de toekomst kunnen gaan?

Als Bart na een afspraak terugkomt bij zijn auto, blijkt deze niet zoals verwacht volledig vol te zijn geladen. Hij vraagt zich af wat er gebeurd is en ziet op het display dat zijn auto in het begin wel op volle kracht geladen is maar dat dit veranderde toen er twee andere auto’s kwamen laden. Bij de komst van de tweede auto werd de beschikbare stroom verdeeld tussen de twee maar bij de derde gaat vrijwel alle stroom tijdelijk naar deze auto. Het algoritme heeft prioriteit gegeven aan die derde auto, een deelauto die op grond van gemeentelijk beleid priority krijgt. Bart maakt met zijn smartphone een filmpje van de laadsessie. Als dit vaker gebeurt heeft hij bewijs en kan hij dit aankaarten.

Zie hier een Animatie

Wil je weten wat wij voor jou kunnen betekenen? Dan kun je contact opnemen met onze consultant Thijs Turel.