Onderhoud hoogspanningsmast

Soms valt ineens je oog erop

Wat je wilt voorkomen, is dat een deel van Noord-Holland van het ene op het andere moment zonder stroom zit. Treinen staan stil, in huis vallen alle apparaten uit. Dat is een noodscenario. Kun  je het je voorstellen?

Dat is nou precies waarom onderhoud aan onze installaties zo belangrijk is. We hebben een meerjarenplan waarin exact is beschreven welke werkzaamheden er nodig zijn en op welk moment. Daar worden onze technici op ingepland. Na het onderhoud check ik de meetgegevens van het schakelverdeelstation. Handig, want daar kan ik de trends uithalen. Wat is bijvoorbeeld de snelheid van een schakeling?

En toch ben ik ook van het zien. Gewoon in de auto stappen en er naartoe. Schouwen noemen we dat. We checken als het ware ‘live’ hoe een installatie en de componenten erbij staan. Soms valt je oog dan op iets vreemds. Roest of een scheurtje in een van de isolatoren. Het kan gevaarlijk zijn als er 150kV op staat. Als we de situatie veiligstellen en het euvel direct oplossen, voorkomen we een grote storing. En ja, dan slaak ik een zucht van verlichting.

Het net onder spanning houden, dát is waar ik het voor doe.