Mohamed: "Veilig werken doen we met zijn allen"

Veiligheid?!

“Tuurlijk werk ik veilig, ik heb 4 kinderen en een vrouw om voor te zorgen. Ik ben daarom heel blij dat veiligheid óók bij mijn werkgever voorop staat. Als technicus werk ik vooral aan nieuwbouw van onderstations en draai ik storingsdiensten. Het begint ermee dat ik veiligheidsbewust ben. Niet alleen ik, maar ook al mijn collega’s waarmee ik samenwerk. We weten welke veiligheidsrisico’s we tijdens ons werk tegen kunnen komen en zijn ons bewust van de gevolgen van incidenten.

——————————
Naam: Mohamed el Kaddouri
Leeftijd: 41 jaar
Functie: Technicus
Afdeling: UHC Amsterdam Gooi
——————————

Persoonlijke beschermingsmiddelen
Qirion faciliteert mij om veilig te werken. Zo maak ik gebruik van veilige gereedschappen en persoonlijke beschermingsmiddelen, zoals gelaatsschermen en veiligheidsjassen. Mocht ik tijdens mijn werk bijvoorbeeld te maken krijgen met een vlamboog dan ben ik goed beschermd. Aan de hand van werkinstructies, cursussen en opleidingen weet ik verder precies hoe ik veilig moet werken.

Voorbereiden
Voorbereiding is essentieel om veilig te werken. Een dag van tevoren bereid ik mijn werkpakket voor. In onze startwerkvergadering, het overleg waarmee mijn team de dag start, licht ik mijn werkpakket toe. Welke gevaren kunnen zich voordoen tijdens ons werk en welke persoonlijke beschermingsmiddelen hebben we nodig? Omdat we vaak met collega’s werken die niet bekend zijn op het onderstation leg ik uit waar materialen, gereedschappen en hulpvoertuigen staan.

Aanspreken
Veilig werken doen we met zijn allen. Daarom spreek ik mijn collega’s aan als ik zie dat ze onveilig werken. Lastig? Ja, best wel. Collega’s gaan wel eens in de weerstand. Dat is menselijk. Ik vind het echter belangrijk om mijn collega’s bewust te maken van de gevolgen van onveilig werken. Ik prikkel ze om na te denken over hun gedrag.

Stop & Go
Zien we onveilige situaties? Dan passen we Stop & Go toe. Ons werk leggen we direct stil en we gaan naar de vergaderkamer om de situatie te bespreken. Ik ga in gesprek met mijn collega’ s over onveilige situaties. Waarom vertoont mijn collega bijvoorbeeld onveilig gedrag? Altijd met de bedoeling om van elkaar te leren”