Onderhoud

Vervangen of reviseren?

In 1972 was er ook hoogspanning. Niet iedereen staat er bij stil, maar er zijn nog veel installaties uit die tijd. Die zijn nu 45 jaar oud en werken nog naar behoren. Veilig en betrouwbaar.

Natuurlijk worden ‘oude’ installaties vervangen. Maar dat doe je niet zomaar. Het gaat om een miljoeneninvestering. Als we onderdelen vervangen, kan een installatie soms nog een paar jaar mee. Dat scheelt. Maar waar haal je een component vandaan dat al 20 jaar niet meer wordt geproduceerd. Daar begint mijn uitdaging…

Het kan gaan om een scheider, een afsluiter of een piepklein boutje. Als het vervangen moet worden, zoek ik waar we deze onderdelen vandaan kunnen halen. Soms vanuit onze magazijnen, soms van een specialistische leverancier en soms moeten we het onderdeel na laten maken. Gewoon omdat het te oud is en niet meer wordt gemaakt.

In Noord-Holland werken we met installaties van 10.000 tot 150.000 Volt. Veiligheid is dus van het grootste belang. De vraag is vaak: gaan we een onderdeel vervangen of kunnen we het reviseren? Een oplossing vinden zodat een installatie weer goed en veilig in bedrijf kan, dát is het leukst.