Proeftuin Heerhugowaard

Welkom in de proeftuin

Experimenteren in een praktijkomgeving, dát is precies wat we doen in onze vijf proeftuinen. Samen met buurtbewoners, bedrijven, technici en andere partners ontdekken we hoe makkelijk of moeilijk het is om de nieuwste technologie toe te passen in het bestaande energielandschap.

In 2012 startte ik in de proeftuin ‘Energiekoplopers’ in Heerhugowaard. Er deden meer dan 200 huishoudens mee die met ons ervaring wilden opdoen met het energiesysteem van de toekomst.. Zij kregen een slim energieapparaat (elektrische boiler, warmtepomp, zonnepaneel of brandstofcel) én handige apps om hun energieverbruik te volgen. Zo krijgen zij inzicht in wanneer energie gebruiken het meest goedkoop of duurzaam was. Dat maakt besparen makkelijker en leuk! Vanuit Qirion coördineren wij alles: van de IT in het energienetwerk tot de apparaten bij mensen thuis. En we coördineren de inzet van professionele partijen, zoals fabrikanten van de apparaten, installateurs en energieleveranciers.

Ik werk altijd met de nieuwste innovaties! Ook benieuwd naar de invloed van nieuwe technieken op het leven van gebruikers?

Dit is de eerste Nederlandse proeftuin waarin we met slimme thuisapparatuur ook problemen voor het netbeheer wilden oplossen via een marktmechanisme. Als de hele wijk zonnepanelen heeft, wil je niet dat door overbelasting het hele netwerk alsnog onderuit gaat. Flexibiliteit is dus belangrijk. Met ons initiatief hebben we zelfs het NOS journaal gehaald.

Het mooie aan mijn werk? Dat ik hoog over meedenk over een nieuw, flexibel marktmechanisme voor energie en dat mag vertalen naar de huiskamer. Ik wil vernieuwing eenvoudig kunnen uitleggen en het nut laten zien. In fase 1 van deze proeftuin is dat gelukt. 75% van de deelnemers doet straks ook mee aan fase 2, waarin we volop nieuwe software gebruiken, de privacy verbeteren en de batterijtoepassingen testen