Proeftuin Heerhugowaard

Wij de kennis, jij de verduurzaming

Gemeenten en bedrijven willen verduurzamen. Maar hoe kies je de meest efficiënte energie-oplossing? Waar moet je beginnen? Bij ons dus. Qirion zet hoogwaardige technische kennis om in een totaal energieconcept. Nee, we maken niet alleen plannen. We nemen verantwoordelijkheid voor het eindresultaat. Samen met mijn collega’s wil ik een prestatie leveren én een belofte doen.

De vraagstukken van bijvoorbeeld gemeenten zijn divers. Wat heeft een gebied te bieden, welke energie-oplossingen zijn er al en wat is de ambitie? Stap één is dat we daarover in gesprek gaan. We geven advies, maken een analyse van de mogelijkheden en de revenuen. En uiteindelijk ligt er een doortimmerd plan en een business case. Want het lange termijn kosten- en financieringsplaatje is onderdeel van een duurzaam besluit.

Oplossingen zijn er in overvloed: slimme gebiedsontwikkeling, energiebesparing, duurzame opwek, energieopslag, warmtenetwerken. Maar wat mij betreft gaat het niet alleen om de beste techniek, maar ook om gedragsverandering en het resultaat op de lange termijn. De investeringen, subsidiemogelijkheden, terugverdientijd, kosten van onderhoud en de beschikbaarheid. Dat is waar het voor veel bedrijven en gemeenten om draait. Logisch, want niemand wil voor verrassingen komen te staan.

Als we bijvoorbeeld vandaag 20% energiebesparing en een terugverdientijd van 10 jaar voorspellen, dan voel ik me er verantwoordelijk voor dat we dat over 10 jaar hebben gerealiseerd. Zo niet, dan mag je ons erop afrekenen.